KAKO ODABRATI HRANU ZA IZBIRLJIVU MAČKU

2. ožujka 2020.

PIŠE: MAGDA ROMANOV, osnivačica skloništa za napuštene mačke

 

Riječi mačka i izbirljivost postali su gotovo sinonimi. Velika se većina vlasnika mačaka našla u izazovnoj situaciji kada su njihovi omiljeni čupavi ljubimci podignuli njuškice i okrenuli se od ponuđene hrane. Dobri poznavatelji mačaka ipak će se složiti da se izbirljivi ljubimci  odgajaju, a ne rađaju. U pokušaju da im udovoljimo možemo nenamjerno stvoriti izbirljive i oštre kritičare hrane.

Postoji nekoliko zanimljivih informacija o mačkama i njihovoj prehrani. Prije svega, mačke pate od neofobije. Ne vole pretjerano promjene u svome okruženju pa tako ni u prehrani. Potom, u usporedbi s psima, mačke imaju jedinstvene prehrambene potrebe. Mačke su evoluirale od svoje izvorne prehrane temeljene na proteinima iz životinjskog porijekla za koju se vezao njihov opstanak. Današnje mačke žive potpuno drugačijim životom i mogu se prilagoditi drugačijoj vrsti prehrane. S nutricionističkog stajališta, mačja prehrana se ne mora nužno temeljiti na hrani s visokim udjelom proteina, ali istovremeno imaju veću potrebu od pasa za amino kiselinama iz proteinske prehrane.

Mačke su jako osjetljive na oblik, veličinu, okus i teksturu hrane koju jedu, stoga bi ih što ranije trebalo privikavati na raznoliku prehranu.

Postoji puno razloga zašto mačke mogu postati izbirljive u prehrani. Većina njih se može nadvladati prilagođavanjem načina na koji ih hranimo. Međutim, ukoliko vaša mačka u bilo kojem trenutku prestane jesti, bilo bi dobro da posjetite veterinara. Mačke će prestati jesti ukoliko su bolesne, a ne treba mnogo da razviju masnu jetru što može biti fatalno. Stoga pripazite!

Mnogi vlasnici mačaka obično otkriju koju hranu njihova mačka obožava i hrane je njome dan za danom, i tako godinama. Ukoliko se sastojci u receptu promijene, ili mačka mora na poseban režim prehrane, mnogi se suočavaju sa situacijom da njihova ljubimica odbija jesti. I veterinari i stručnjaci za mačke predlažu da se uvede raznolikost u njihovu prehranu.

 

DRŽITE SE ZDRAVE HRANE KOJU VAŠA MAČKA VOLI, ALI MIJENJAJTE OKUSE, TEKSTURU I OBLIK HRANE. KOMBINIRAJTE I SUHU I MOKRU HRANU.

 

Prehrana mokrom hranom osigurava hidratizaciju pošto mnoge mace ne znaju prepoznati kada su žedne, ili piju premalo vode iz zdjelice. Ukoliko namjeravate provesti veliku promjenu u prehrani, učinite to postepeno kako biste izbjegli želučane probleme ili odbacivanje hrane.

Mačje zdjelice s hranom treba udaljiti od njihovog WC-a. Mačke imaju veliku potrebu odvojiti mjesto gdje jedu od mjesta gdje obavljaju nuždu. One su jako čista stvorenja i ukoliko kutiju za pijesak i zdjelice s hranom držite preblizu, one mogu i dalje jesti, ali će odbijati ići na WC, ili obratno. Također se trebaju odvojiti zdjelice s hranom od zdjelice s vodom. Mačke su jako pažljive u izbjegavanju kontaminacije, a zdjelica s vodom pokraj one s hranom je veliko NE u njihovom svijetu. Zbog njihove opterećenosti čistoćom, njihove zdjelice također moraju biti čiste.

Za razliku od nas, mačke nisu društvene dok jedu. Ne uživaju grupne obroke u skučenom prostoru. Njihova hrana bi trebala biti smještena na tihom mjestu, daleko od bučnih mjesta u kući. Ukoliko imate više mačaka, neka svaka od njih ima svoje zasebno mjesto. U kućanstvima s malom djecom, ili psima, najbolje bi bilo njihovu hranu držati na povišenom mjestu. To ne samo da štiti mačju hranu od drugih, već mački daje osjećaj sigurnosti.

izbirljiva-macka

Nemojte pokušavati sakriti lijekove u hranu. Njihov izoštren njuh može otkriti sastojke koji ne pripadaju toj hrani. Većina lijekova su gorki pa čak i ukoliko ih mačke ne nanjuše, osjetit će njihov okus. Tako će hranu povezati s gorkim okusom, čak i kada prestane stavljati lijekove. Dodavanje “poslastica“ (ribe, piletine ili drugog mesa) u hranu je također jedan od pogrešnih koraka. Povećat ćete njihova okusna očekivanja pa kada ćete mačku hraniti samo s hranom, postoji mogućnost da je odbiju. Baš kao što je to slučaj s psima, bilo bi najbolje držati ostatke hrane podalje od mačaka.

Kao što je ranije spomenuto, mačke se trebaju hraniti i suhom i mokrom hranom. U slučaju suhe prehrane, bolje je mačke hraniti po nekoliko puta, nego ih pustiti da se hrane tokom cijelog dana. To čuva hranu svježom i sprječava pretilost. Mokru hranu je potrebno davati na sobnoj temperaturi. Mokra hrana koja se čuva u hladnjaku gubi svoju aromu, što mačke povezuju s pokvarenom hranom. Zagrijavanje hrane može pridonijeti prihvaćanju hrane, a ostatci bi trebali biti prekriveni kako bi se spriječilo sušenje hrane.

 

Blog

ČETIRI SAVJETA ZA ODRŽAVANJE BICIKLA

Tko ne voli uzbuđenje koje pruža vožnja biciklom? Međutim, kada razgovaramo o biciklima, činjenica je da je redovito održavanje bicikla ključno da bi se uzbuđenje zadržalo dugo, dugo vremena. Donosimo nekoliko aspekata koje biste trebali razmotriti:   ČISTITE GA REDOVITO Jedna od najvažnijih stvari kod održavanja vašeg bicikla je osigurati da ga redovno čistite. Može

Više

VODIČ ZA SPRJEČAVANJE KOROZIJE

Vodič za prevenciju korozije – kako dolazi do korozije, njezine posljedice i kako ju sprječiti.   Što je korozija?   Korozija se javlja kada materijal propada zbog utjecaja okoline. Korozija je prirodni proces koji nastaje kada su ispunjena tri uvjeta: prisutnost vlage, metalna površina i oksidans (koji se naziva i akceptor elektrona). Kao rezultat postupka...

Više